Trekornsbrød
 

Trekornsbrød

Så længe jeg kan huske, har trekornsbrød været mit yndlingsbrød: Et luftigt brød fyldt med kerner, der knaser og skaber en god mæthedsfornemmelse i maven. Opskriften her løber over flere dage, men hvis du er i tidsnød, kan du erstatte surdejen med ca. 2 dl surmælksprodukt (A38, ymer eller lignende) og give kernerne et opkog i stedet for at sætte dem i blød. Prøv at bage begge udgaver og smag, hvilken du bedst kan lide.

Fakta om retten
Antal:
30 stk
Tilberedning :
3 timer
Arbejdstid:
30 min
Pris:
15 kr.
Energi i retten:
5425 kcal.
Udstyr:
Håndmikser/køkkenmaskine
Sæson:
Jan-Dec.
Fryseegnet:
Ja
 
Ingredienser:
  • Surdej: 2-4 dage før
  • 2 dl vand
  • 100 g hvedemel
  • 100 g rugmel
  • 1 tsk honning
  • Kerner: Dagen før
  • 3 dl trekornsblanding eller kerner
  • 3 dl vand
  • Dej
  • 6 dl lunkent vand
  • 25 g gær
  • 2 tsk salt
  • 200 g rugmel
  • Ca. 900 g hvedemel
Trin 1: Surdej

Udrør honningen i vandet. Tilsæt hvedemel og rugmel, og rør bladningen godt igennem til det ligner en tyk grød. Træk husholdningsfilm over skålen og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur. Surdejen er klar, når den dufter som en god øl og bobler livligt. Processen tager kortere tid om sommeren end om vinteren.

Trin 2: Kerner

Sæt kernerne i blød i vandet og lad skålen stå på køkkenbordet til dagen efter. Kernerne har da opsuget næsten al vandet. Husk at lægge låg på skålen eller træk husholdningsfilm over. Trekornsblandingen kan erstattes af en blanding af tre andre kernetyper. Der er mange forskellige kerner at vælge imellem, f.eks. hørfrøkerner, solsikkekerner, sesamfrø, rugkerner, hvedekerner, græskarkerner.

Trin 3: Dejen

Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt surdejen, de blødgjorte kerner samt salt og rør et par gange rundt, så ingredienserne fordeler sig jævnt. Tilsæt hvedemel og ælt dejen igennem i ca. 10 min. Det er en fordel at have en køkkenmaskine eller en håndmikser, men det er ikke umuligt at ælte dejen i hånden. Lad dejen hæve et par timer ved stuetemperatur. Del dejen i 30 stykker og form dem til boller, flutes eller franskbrød. Lad dejen hæve til dobbeltstørrelse. Det tager et par timer. Bollerne bages ved 200 grader i 20 min. Hvis du i stedet vælger at forme dejen til flutes eller franskbrød, skal der beregnes en længere bagetid.

  • Skriv en kommentar

Har du prøvet denne opskrift? så er du meget velkommen til at vurdere den på en skala fra 1-5 stjerner

  • Sunddag.dk
{$post/@nodeName}

Grønnegade 93, 1. sal
8000 Århus C

Tlf. (+45) 7023 6635
Mail: info at sunddag dot dk