Softkernerugbrød
 

Softkernerugbørd

Sundt, nemt og saftigt rugbrød med masser af bløde kerner. Hvis du pakker rugbrødet ind i et viskestykke, inden du lægger det i en plastiskpose, holder brødet sig frisk i en uge. Maltmelet giver både smag og farve, men det kan udelades, hvis du ikke kan finde det.

Fakta om retten
Antal:
1 stort rugbrød
Tilberedning :
3 dage
Arbejdstid:
30 min
Pris:
20 kr.
Energi i retten:
4607 kcal.
Udstyr:
Røremaskine
Sæson:
Jan-dec
Fryseegnet:
Njaa... brød bliver generelt tørt af en tur i fryseren
 
Ingredienser:
  • 3 dl surdej
  • 250 g skårne rugkerner
  • 100 g solsikkekerner
  • 100 g hørfrø
  • 50 g sesamfrø
  • 5 dl vand
  • 300 g rugmel
  • 300 g hvedemel
  • 3-4 dl vand
  • 1 spsk maltmel
  • 1 spsk sirup (evt. malt)
  • 1 spsk salt
Trin 1: Dag 1 – Start surdejen op og sæt kernerne i blød

Rør en surdejsrest op med 3 dl vand, 3 spsk rugmel og 3 spsk hvedemel . Hvis du ikke har surdej i køleskabet, kan du starte en surdej op fra bunden. Hæld rugkerner, solsikkekerner, hørfrø og sesamfrø i en skål sammen med de 5 dl vand. Lad surdej og kerner stå et lunt sted ca. 24 timer. Når surdejen er færdig, dufter den som en god mørk øl og boble lystigt.

Trin 2: Dag 2 – Lav dejen

Det er forskelligt, hvor meget vand mel suger (varierer med mærke og år), så start med 3 dl vand og tilsæt en dl mere senere, hvis dejen virker for tør. Hæld surdej, kerner og de øvrige ingredienser sammen i røremaskinens skål. Ælt dejen godt. Konsistensen skal være som en tyk klistret grød. Hæld dejen i en rugbrødsform og lad den hæve 12-18 timer. Det er ok, at dejen bliver tør ovenpå, hæver op og falder sammen igen.

Trin 3: Dag 3 – Bag rugbrødet

Prik rugbrødet helt til bunden med en strikkepind, stegegaffel eller lignende. Vend eventuelt den tørre skorpe ned i den våde dej. Det giver en pænere overflade, når brødet er bagt. Bag rugbrødet ved 165° i 1 time og 45 min. Tag rugbrødet ud af formen, når det har kølet lidt af og lad det så køle helt af. Svøb rugbrødet ind et viskestykke og læg det i en plastik pose. Så kan det nemt holde sig længe uden at blive tørt.

  • Skriv en kommentar

Har du prøvet denne opskrift? så er du meget velkommen til at vurdere den på en skala fra 1-5 stjerner

5 stjerner på 6 anmeldelser

  • Sunddag.dk
{$post/@nodeName}

Grønnegade 93, 1. sal
8000 Århus C

Tlf. (+45) 7023 6635
Mail: info at sunddag dot dk