09. november 2010

Diæt: Tælle kalorier

Baggrund

Denne diæt er baseret på kroppens daglige forbrænding. En voksen forbrænder dagligt ca. 2500kcal, men det kan variere meget, idet forbrændingen afhænger af alder, køn, vægt, aktivitetsniveau, muskelmasse m.fl. På en diæt, hvor du tæller kalorier, må du spise det, du har lyst til, men dit samlede kalorieindtag på en hel dag må ikke overstige den daglige forbrænding, hvis du ønsker at holde vægten.

Tilsvarende skal energiindtaget være under den daglige forbrænding, hvis du ønsker at tabe dig. Ca. 500kcal under den daglige forbrænding er et forsvarligt niveau. Hvis du ønsker at tage på, skal dit kalorieindtag være over den daglige forbrænding.

Udstyr
  1. En oversigt over fødevarernes kalorieindhold; en kalorietabel.
  2. Notatpapir eller lignende så du kan notere, hvad du spiser i løbet af dagen (og ikke noget med at snyde!).
  3. Kendskab til din daglige forbræding. Lige netop dette er meget svært at vurdere helt præcist. Mit bedste råd at notere kalorieindtaget i en periode, hvor din vægt er stabil, og så finde et gennemsnit ud fra det.
Min vurdering
  1. Det kræver en selvdiciplin, jeg ikke besidder, at notere, hvad jeg spiser i løbet af dagen.
  2. Det tager tid at slå alle ingredienser op i en kaloritabel samt at udregne dagens kalorieindtag.
  3. Kalorietabeller er baseret på gennemsnit. Der tages altså ikke højde for variationer i energiindholdet indenfor en bestemt fødevaregruppe som f.eks. æbler - ej heller for kroppens evne til at optage føden! Der findes internetsider, der kan udregne kostens indhold af kalorier, fedt, kulhydrater, proteiner, vitaminer og mineraler, hvilket mindsker tidsforbruget.
  4. Diæten tager ikke højde for kroppens behov for vitaminer og mineraler. Som baggrunden forklarer, går diæten ud på at justere kalorieindtaget i forhold til kalorieforbruget, så den bør suppleres med f.eks. de 8 kostråd.

 

Diæten suppleret med de 8 kostråd virker for den, der har tid, lyst, motivation og stor selvdiciplin.

Skriv en kommentar

Grønnegade 93, 1. sal
8000 Århus C

Tlf. (+45) 7023 6635
Mail: info at sunddag dot dk