Boblende surdej

16. november 2010

Lav din egen surdej

Nogle gange er det som om at surdeje lever i deres egen verden. Den skal stå lunt, men hverken for varmt eller for koldt og så skal den fodres. Jo mere temperatur og madforholdene passer surdejen, jo mere gang kommer der i den, men ikke to surdeje er ens.

Her på tærsklen til vinteren foretrækker jeg at sætte den ovenpå radiatoren eller køleskabet, og at dømme efter boblerne er den enig med mig. Jeg har dog lært lektien: Der skal være god plads i bøtten, ellers resulterer det i en surdejseksplosion!

Min nuværende yndlingssurdejsopskrift er en honningsurdej. Det tager 5 dage at opfostre en helt ny portion, men det er det værd. Hvis man har gemt noget fra sidst, kan man starte fra 3. dagen.

1. dag

Rør følgende ingredienser sammen i en beholder med låg og stil den lunt.

  • 2 dl vand
  • 1 tsk honning
  • 3 spsk hvedemel
  • 3 spsk groft rugmel

 

3. dag

Tilsæt nedenstående ingredienser og stil den lunt. Surdejen er færdig efter ca. 3 dage, når den bobler livligt og dufter dejlig syrlig.

  • 1 dl vand
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 spsk groft rugmel

 

Om sommeren sætter jeg surdejen i vindueskarmen i solen, men det kan godt blive for varmt, hvis solen er på hele dagen.

Skriv en kommentar

Grønnegade 93, 1. sal
8000 Århus C

Tlf. (+45) 7023 6635
Mail: info at sunddag dot dk